نخستین تصاویر تلسکوپ فضایی جیمز وب منتشر شد
کمتر از دو ماه پس از پرتاب تلسکوپ فضایی جیمز وب، ناسا نخستین تصاویر تار ثبتشده در جریان فرایند تراز ۱۸ بخش آینه اصلی و همچنین عکسی سلفی از تلسکوپ را منتشر کرد.
اقیانوس آبی خبر – اخبار برندها|انتظار سرانجام به پایان رسید. تیم مسئول تلسکوپ فضایی جیمز وب در ناسا جمعه شب به وقت ایران نخستین تصاویر بهشدت مورد انتظار این رصدخانه را منتشر کرد. تصویر اصلی که به هیچ وجه نشانگر قدرت جیمز وب هنگام عملیاتی شدن کامل نیست، ستارهای به نام HD 84406 را نشان میدهد و تنها بخشی از موزاییکی است که در جریان فرایند در حال پیشرفت تراز بخشهای آینهی تلسکوپ در طول ۲۵ ساعت گرفته شد.
مارسیا ریکه، اخترشناس در دانشگاه آریزونا و پژوهشگر ارشد ابزاری که جیمز وب برای تراز به آن متکی است، در بیانیهی ناسا گفت «کل تیم وب از اینکه نخستین مراحل عکسبرداری و تراز آینه به این خوبی پیش میرود، خوشحال هستند.»
پروسه 6 ماهه
جیمز وب اکنون در ۴۸امین روز پس از پرتاب و در میانهی فرایند راهاندازی به سر میبرد. انتظار میرود این مرحله تقریباً ۶ ماه به طول انجامد. تلسکوپ در نخستین ماه حضور در فضا مشغول باز کردن خود و پیشروی به سمت نقطهی مقصد در فاصله ۱٫۵ میلیون کیلومتری از زمین بود.
در بخش عمدهی زمان باقیمانده تا شروع فعالیت جیمز وب، دانشمندان بر کالیبره سازی ابزارها و تنظیم دقیق ۱۸ بخش آینهی طلایی تلسکوپ تمرکز خواهند کرد. تراز دقیق آینه شرط ضروری برای ثبت تصاویر شفاف و واضح از اعماق کیهان است. به گفتهی ناسا، این مرحله هماکنون بهخوبی پیش میرود.
بااینحال، همانطور که تصویر ستارهی HD 84406 نشان میدهد، تلسکوپ هنوز مسیر درازی در پیش دارد. جین ریگبی، دانشمند پروژهی عملیاتهای جیمز وب در جریان کنفرانسی خبری که همزمان با آغاز فرایند باز شدن آینهها برگزار شد، گفت «نخستین تصاویر زشت و تار خواهند بود. ما ۱۸ تصویر کوچک از سرتاسر آسمان خواهیم داشت.
عکس جدید نیز درواقع ۱۸ نمای متعدد از HD 84406 را نشان میدهد؛ ستارهای که دانشمندان اعلام کردند بهعنوان نخستین هدف جیمز وب به آن نگاه خواهند کرد. به نقل از مقامهای ناسا «نخستین ستارهای که جیمز وب خواهد دید، HD84406 است، ستارهای خورشید مانند در فاصلهی تقریباً ۲۶۰ سال نوری از زمین.» این ستاره در صورت فلکی دب اکبر یا خرس بزرگ قرار دارد؛ اما از روی زمین بدون تلسکوپ مشاهدهپذیر نیست.
در طول فعالیت
به طرز عجیب، جیمز بعدا در طول فعالیت خود قادر به رصد دوبارهی HD84406 نخواهد بود؛ زیرا وقتی تلسکوپ فرایند کانون یابی را به پایان ببرد، نور این ستاره برای رصد بیش از حد زیاد خواهد بود. پیشتر تیم جیمز وب اعلام کرده بود که تلسکوپ تا پایان ماه آوریل (اوایل اردیبهشت) توانایی دیدن واضح را به دست خواهد آورد.
حتی زمانی که تلسکوپ فضایی جیمز وب دید خود را تقویت میکند، دومین فرایند کلیدی در پسزمینه در حال انجام است: تلسکوپ گرمای باقیمانده از زمان حضورش روی زمین را از خود دور میکند. از آنجا که جیمز وب برای رصد جهان در طیف فروسرخ طراحی شده است، باید در دمایی فوق سرد فعالیت کند تا بتواند دادههای دقیق را به دست آورد. دانشمندان ناسا انتظار دارند که آینه اصلی به دمای منفی ۲۲۳ درجهی سانتیگراد یا ۵۰ درجهی کلوین برسد. به نقل از ناسا، ابزارها باید به مراتب سردتر باشند.
علاوه بر تصویر ستارهی HD 84406، ناسا عکسی سلفی نیز به اشتراک گذاشته که با استفاده از لنزی مخصوص گرفته شده است. این لنز، آینهی اصلی رصدخانه را هدف میگیرد تا در جریان فرایند تراز به تیم تلسکوپ کمک کند.
درمجموع دانشمندان از پیشرفت جیمز وب هیجانزده هستند. مایکل مکالوین، دانشمند پروژهی جیمز وب در مرکز پرواز فضایی گادرد ناسا در بیانیهی مشابه گفت «پرتاب وب به فضا بدون شک رویدادی هیجانانگیز بود؛ اما برای دانشمندان و مهندسان اپتیکال، این لحظهی اوج است؛ وقتی نور تابیده از ستاره با موفقیت راه خود را به درون سامانه کرد و به آشکارساز رسید.»
World of Words
منبع: livescience
دیدگاه خود را در میان بگذارید